Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков / БГНЕС
Кремъл заяви, че е решен да осъществи конституционната реформа, която се очаква да позволи на Владимир Путин да се задържи на власт потенциално до 2034 г., след като националният вот за одобрението ѝ бе отложен във връзка с коронавирусната криза, предаде Франс прес.

Насрочено първоначално за 22 април, гласуването за мащабната реформа, утвърдена вече от парламента, бе отложено за неопределено време от президента през март в рамките на мерките за изолация, целящи да забавят разпространението на вируса.

Руският Конституционен съд одобри исканата от Путин реформа на Конституцията

Според развитието на епидемиологичната ситуация ще бъдат определени нови срокове, обясни пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От две седмици насам броят на новите заразени в Русия стремително расте. По официални данни от днес в страната има 57 999 болни от Ковид-19 и 513 жертви на вируса.

Желаните от Путин и критикувани от опозицията промени в конституцията на Русия се очаква да му дадат възможност за още два президентски мандата след 2024 г., когато настоящият приключва. Ред нови положения засягат и равновесието между властите в страната.

Путин подписа реформата, която му дава право на два допълнителни мандата

По данни от проучване на центъра ВЦИОМ, публикувани днес, само 47 на сто от жителите на Русия са убедени, че държат да участват в "народното гласуване" за реформата; одобряват я близо 50 на сто.
БТА