Кремират останките на тайландска принцеса
Кремират останките на тайландска принцеса / БГНЕС

Десет месеца след смъртта на тайландската принцеса Галяни, богато украсен крематориум се появи в центъра на Банкок, съобщи АФП. Според тайландската традиция чрез позлатеното съоръжение кралската роднина ще заеме своето място сред боговете. Тайландците вярват, че членовете на кралското семейство в преобладаващо будистката страна се считат за богове, слезли да живеят сред хората. Подготовката за погребението на принцеса Галяни, което ще се проведе на 15 ноември в Банкок, е почти приключена.

Принцеса Галяни, сестра на действащия крал Бхумибол Адулайдеж, умря от рак на 2 януари тази година на 84-годишна възраст.

Погребалните ритуали включват процесия с близо 6000 войници и демонстрация на древни карети от тиково дърво, което ще струва на държавата поне 300 милиона бата ($8,9 милиона).

Тайланд е една от последните нации в света, където отношението към монархията е на почти религиозно преклонение. Официалният траур ще започне ден преди погребението, а събирането на пепелта ще се извърши на следващия ден, допълва БГНЕС.