Кралят на Саудитска Арабия призова ООН да осъди посегателствата срещу религиите
Кралят на Саудитска Арабия призова ООН да осъди посегателствата срещу религиите / снимка: Reuters, архив

Кралят на Саудитска Арабия Абдула призова днес ООН да приеме резолюция, осъждаща всякакви посегателства срещу религиите, съобщи АФП.

В реч пред делегации от мюсюлманския свят, дошли на поклонение в Мека, саудитският монарх заяви, че световната организация трябва да осъди всички държави или групи, които си позволяват посегателства срещу религиите и техните пророци. „Задължение на всички мюсюлмани е да бранят религията и пророците си”, напомни също кралят, който прие делегациите в двореца си в Мина, близо до Мека, където вярващите привършват днес последните задължителни ритуали на годишния хадж.

Саудитска Арабия, където се намират две от светите места на исляма, осъди остро ислямофобския филм „Невинността на мюсюлманите”, опозоряващ пророка Мохамед, както и насилието, което той предизвика, и особено антиамериканските нападения, допълва БТА.

Кралят настоя също на необходимостта от опазване на „единството на мюсюлманската общност пред лицето на враговете”, посочва АФП. Той подчерта, че диалогът между мюсюлманите е тяхно свещено задължение и че разединението и екстремизмът заплашват техните надежди. Според Абдула диалогът подпомага умереността и позволява да се води битка с екстремизма.

Монархът защити идеята си да се създаде център за диалог между мюсюлманите сунити и шиити, предложена от него на ислямска среща на върха през август. Целта на такъв център не е непременно да се достигне до съгласие по всички теологични въпроси, а да се намери решение на разделенията и да се възстанови съжителството между различните клонове на исляма, обясни Абдула.