Крал Хуан Карлос официално абдикира
Крал Хуан Карлос официално абдикира / снимка: Guliver/Getty Images

Крал Хуан Карлос официално абдикира днес, след 39 години на престола. Мадрид е окичен със знамена и цветя в очакване на възкачването на трона на неговия син и наследник Фелипе Шести.

76-годишният Хуан Карлос, който изведе Испания от диктатурата към демокрацията, но по-късно пострада от скандали, слезе от трона на кратка, тържествена церемония в късния следобед в стария Кралски дворец в Мадрид в присъствието на 150 гости.

Той ще подпише акта, с който парламентът откри пътя за 46-годишния Фелипе да поеме предимно церемониалната роля. Това ще бъде първото наследяване на трона след ерата на Франко, допълва БГНЕС. 16 000 бели и червени цветя украсяваха улиците в чест на началото на царуването на Фелипе.

Работници поставиха голям червен гоблен с извезан златист герб на предните врати на долната камара на парламента в центъра на Мадрид. Фелипе ще мине през тях, облечен в синя военна униформа с червения копринен шарф на главнокомандващия на въоръжените сили. Той ще положи клетва пред парламента утре сутринта.

Испанското знаме се вееше от балконите в Мадрид, а две големи знамена бяха провесени на фасадата на кметството.

Фелипе юридически ще стане крал в полунощ, когато абдикацията на баща му влиза в сила, съобщиха официални представители на правителството. Съпругата на Фелипе, 41-годишната бивша водеща на новините Летисия, ще бъде кралица. Двамата имат две дъщери, седемгодишната София и осемгодишната Леонор, която ще стане най-младият пряк наследник на трона в Европа.