Крайнодесните останаха втори на изборите в Холандия
Крайнодесните останаха втори на изборите в Холандия / снимка: БГНЕС

Kрайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс печели второ място в евроизборите в Холандия и ще вкара в Европейския парламент четирима депутати.

За Вилдерс, който нееднократно е заявявал, че България и Румъния нямат място в Европейския съюз, са гласували 15% от избирателите. Той приканва избирателите да отхвърлят намесата на Евросъюза в имиграционната политика и е на мнение, че Турция не трябва да става член на Общността.

На първо място с пет места в Европейския парламент са християндемократите на премиера Ян Петер Балкененде. Партията получава малко под 20%, което е спад с 5 на сто.

Холандия ще излъчи общо 25 евродепутати.
 
Общо 375 милиона граждани на Европейския съюз в 27 страни членки имат възможност да отидат до урните и да излъчат 736 евродепутати. Великобритания и Холандия са първите, които гласуваха - в четвъртък. В петък гласуват чехите и ирландците. В събота своите представители в ЕП ще избират Латвия, Кипър, Малта, Словакия, Италия и Чехия. Гражданите на Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция ще гласуват в неделя.