Крайна дясна партия печели изботите в Белгия
Крайна дясна партия печели изботите в Белгия / netinfo

Крайно-дясната белгийска партия Флеймс Беланг /Фламандски интерес/ спечели убедителни победи на много места в местните избори в северна Фландрия. Тя получи общо 20% от гласовете в фламандско-езичните райони на страната.

Флеймс Беланг обаче не успя да задържи първото място в традиционната си крепост Антверпен. При предишни избори традиционните партии създаваха коалиции, за да не позволят на Флеймс Беланг да управлява и се очаква сега да стане същото.

Кампанията на националистите се основава на искане за независимост на по-богатата част на Белгия, където се говори фламандски език и обещания за депортиране на имигрантите, както и ограничаване правата на малцинствата. На първо място обаче партията дава шанс на много белгийци да изразят протеста си срещу традиционните политически партии.

Говорител на Флеймс Беланг обеща да не позволи на българи и румънци да работят във фламандските райони на Белгия, управлявани от партията му, независимо какво ще бъде решението на централното правителство в Брюксел. През миналия месец представител на партията обвини българи и румънци, че пренасят организираната престъпност и корупцията от своите страни в Белгия и се противопостави на членството им в ЕС.