Край на ерата едно семейство - едно дете в Китай
Край на ерата едно семейство - едно дете в Китай / снимка: БГНЕС

Китай официално сложи край на десетилетната си политика за едно дете в семейство. Промените влизат в сила от днес, като семейните двойки вече ще могат да имат две деца. Новата политика в страната с най-голямо население в света е регламентирана законово и се прави заради опасения, че нацията застарява и работната сила намалява.

Спорната политика семействата да имат само по едно дете беше въведена през 1979 година, за да се намали темпът на раждаемост и да се забави ръстът на населението.

Така бяха предотвратени около 400 милиона раждания оттогава досега. Двойките, които нарушаваха ограниченията, подлежаха на наказание: глоба, загуба на работа и принудителен аборт.

След като социолози и демографи изразиха притесненията си от увеличаването на социалните разходи и липсата на работна ръка, в някои китайски провинции бяха въведени облекчения.

Комунистическата партия в Китай започна официална промяна в политиката преди две години, позволявайки на някои двойки да имат две деца - ако някой от техните родители е единствено дете, а за семействата на село - ако първото дете е момиче.

В момента населението на Китай е около 1,3 милиарда души. Според данни на ООН до 2050 година в комунистическата страна ще има близо 440 милиона души на възраст над 60 години.

Преди три месеца китайски вестник прогнозира, че политиката за едно дете ще бъде прекратена до края на 2015 година. Информацията се опровергаваше от китайското правителство.

Решението да бъде сложен край на забраната семействата да имат повече от едно дете бе обявено в последния ден на Петия пленум на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай.

С промените, които влизат в сила от днес, китайските семейства вече ще могат да имат по две деца, но не повече.