От 15 юни в Италия отново ще бъдат възможни големите сватбени тържества, които досега бяха забранени заради коронавирусната епидемия.

Но ще има едно условие. Организаторите на събитието трябва да наемат така наречения Ковид мениджър, съобщава италианската телевизия Скай Ти Джи 24. Това е нова професия, която в скоро време може да се окаже доста актуална. Ковид мениджърът е този, който ще се грижи дали се спазват правилата за социална дистанция и носене на маски по време на сватбените тържества. Той ще следи и дали хигиената е на ниво.

COVID-19: Може ли вирусът да се „изплъзне“ на ваксините?

Ковид мениджърът освен това ще трябва да провери дали всички участници и гости в церемонията имат сертификат за изкаран COVID-19, или сертификат за поставена ваксина срещу коронавируса, или пък негативен тест за коронавирус, направен до 48 часа преди деня на събитието. Ковид мениджърът освен това ще съхранява и списък на присъствалите на тържеството 14 дни, така че в случай на зараза да бъдат проследени бързо контактите.

След ваксинация или прекаран COVID-19: Кога се прави тест за антитела

Тази професия може да се адаптира за всяко по-голямо мероприятие, като например наградна церемония, конференция, кръщене и др.
БТА