/ БГНЕС
Премиерите на Република Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник на извънредната среща не взеха окончателно решение дали да отидат в Брюксел в четвъртък сутринта за среща на върха между лидерите на Западните Балкани и държави-членки на ЕС, която е насрочена преди заседанието на Съвета на ЕС. Решението ще бъде взето в сряда, пише скопското издание „Слободен печат“.

„В навечерието на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, днес проведохме извънредна среща на „Отворените Балкани“ заедно с моите колеги Александър Вучич и Еди Рама. Говорихме за националните позиции на всяка една от страните, регионалните перспективи, както и динамиката на процеса на евроинтеграция. Разбрахме се след допълнителни вътрешни консултации утре сутринта да вземем окончателното решение за участието си в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел“, написа премиерът на югозападната ни съседка Ковачевски във „Фейсбук“.

Той добави, че с Вучич и Рама са обсъдили няколко важни за региона теми и са стартирали инициатива за откриване на Агенция за привличане на инвестиции в “Отворени Балкани“, която ще осигури допълнително икономическо развитие на региона.

„Темата беше предстоящият панаир на храните, виното и туризма, който ще се проведе в Белград, както и няколко други теми, които се появиха от последната среща на върха за „Отворени Балкани“, проведена в Охрид“, поясни Ковачевски.

В понеделник Вучич обяви, че е възможно лидерите на страните от Инициативата да не отидат на срещата на върха в Брюксел и че е в постоянни консултации с Рама и Ковачевски дали да пътуват или не.

„Получих официална покана да присъствам на срещата в четвъртък. Ще чакам консултации в рамките на „Отворените Балкани“, с г-н Рама и г-н Ковачевски. Ще се консултирам и с правителството. Тогава ще решим дали да отидем в Брюксел и каква ще бъде нашата позиция. Мога да ви кажа какво мисля сега, но няма да го направя преди да се консултирам с членовете на правителството, а искам да чуя и мнението на лидерите на Западните Балкани, да видя и чуя тяхната позиция“, обясни държавният глава.

Той подчерта, че четвъртък е изключително важен ден, защото на базата на това, което ще се случи на Срещата на върха, ще може да се види каква ще бъде архитектурата в Европа.

„Това ще бъде може би най-интересният ден за последните десет години в Европа, на европейско ниво. Не за нас вътрешно, а на европейско ниво, разбира се. Може би най-интересният ден. Тогава ще видим каква ще бъде архитектурата на Европа, ще можем да разберем какво ни очаква и ще можем да видим своето място или по-добре да разберем мястото си. Да не подценяваме себе си, но и да не надценяваме нито тях, нито нас“, заяви сръбският президент.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи в интервю за Телма ТВ посочи, че решението дали да пътува за Брюксел ще бъде взето от правителството.