Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Ермитнажният котарак Ахил, който се прочу със способностите си на гадател, ще предсказва изхода на мачовете от европейското първенство по футбол, предаде ТАСС.

Агенцията цитира пиарката на ермитажните котки Мария Халтунен. "Да, ние с благодарност приехме предложението. А несъмнено Ахил ще отвърне с пълно съгласие!", заяви Халтунен.
 

Има вероятност Ахил да предсказва всички мачове, а не само онези, които ще се играят в Санкт Петербург.

Но съществуват известни резерви в това отношение. Гадаенето на всички резултати ще подложи Ахил на големи натоварвания и въпросът трябва да бъде обсъден и с неговия ветеринар.
 

Собственичка на Ахил е Анна Кондратиева. Тя заяви, че нейният питомец и сега има доста работа, тъй като участва в конкурса-преброяване на музейните котки в Русия, периодично посещава детски болници и хосписи за възрастни.

Снежнобелият котарак със сини очи от Ермитажа започна гадателската си кариера през 2017 година по време на Купата на конфедерацията. Сътрудниците на музея се спряха на него заради аналитичните му способности. Освен това му помага и глухотата, която не го разсейва по време на публичните му прояви. Тогава Ахил позна три от четирите крайни резултата от мачовете на турнира в Санкт Петербург. В това число срещите при откриването и от финала. За Световното през 2018 година той премина през фитнес курс, за да свали натрупаните килограми.
Ахил предсказа резултатите осем мача от този шампионат. На седем мача в Санкт Петербург и на един при откриването в Москва. В първите 4 срещи той безпогрешно позна победителя. Но след това прогнозите му започнаха да издишат. Три пъти той заложи на губещите отбори, не позна и мача за третото място.

Европейското футболно първенство ще се проведе в Русия от 11 юни до 11 юли, припомня агенцията.
БТА