/ iStock/Getty Images
Котарак живее повече от шест месеца в Саутхемптън, на повече от 2000 километра от мястото, където микрочипът показва, че е неговият дом. Сега той е в приют за животни и чака собствениците да се обадят, съобщава РТС.

Местните спасители на животни твърдят, че дългокосместия котарак с временното име Иван може да е пристигнала като случаен пътник в пътническо превозно средство, камион или лодка.

Благотворителната организация „Cat Protection“ отправи публична покана към собствениците на котки да се обадят и вземат своя домашен любимец.Смята се, че котката е на около три години.
 

Иван е намерена от семейна двойка от района на Нетли в Саутхемптън, която го задържа известно време през студените дни. Но трябвало да съобщят, че са намерили котката, тъй като котките им се страхували от „непознатия“.

След това служителите на благотворителната организация откриват, че на Иван е инсталиран микрочип, който показва, че идва от Русия, но устройството не дава точния адрес на собственика на котката.

Котакът е прехвърлен в благотворителен център за осиновяване на животни на остров Уайт.
 

„Това е наистина красива котка. Той има красиви оранжеви очи и пухкава кафява козина, която може да го стопли по време на сибирските зими. Всъщност, не го чухме как мяука, но може би той мяука с руски акцент, така че английските котки няма да го разберат “, казва шеговито доброволецът Тони Костер.

Сара Елиът, ветеринарен лекар от организацията "Kats Protection", заяви, че не е необичайно животните от чужбина да пристигат като случайни пътници.

„Понякога се случва домашните любимци, които откриваме, да имат чипове с данни от чужбина, тъй като много хора идват в страната ни със своите домашни любимци, така че има проблем при четенето на данните, когато животното се отдалечава от дома си“, добави Сара Елиът
БГНЕС