Косово получава пълен суверенитет от септември
Косово получава пълен суверенитет от септември / снимка: Reuters

Международната управляваща група (ISG), която наблюдава независимостта на Косово, реши, че територията ще получи пълен суверенитет през септември, заяви австрийският външен министър Михаел Шпинделегер.

"Международното наблюдение приключва, считано от днес", заяви външният министър след среща във Виена на ISG, в която участват 25 държави. Сред тях са редица държави членки на ЕС, както и Турция и САЩ.

През януари ISG съобщи, че Косово е постигнал такъв напредък, че "наблюдаваната независимост" може да бъде отменена до края на годината. Това ще включва закриване на Международния граждански офис (ICO), ръководен от холандския дипломат Петер Фейт, въпреки че ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР и мисията на ЕС ЕУЛЕКС вероятно ще продължат да съществуват, посочва БГНЕС.

Косово, в което живеят 2 милиона души, повечето от които етнически албанци, беше подложено на форма на международно администриране след бомбардировките на НАТО, които прогониха силите на тогавашния сръбски президент Слободан Милошевич през 1999 година.

На 17 февруари 2008 година Косово обяви едностранно независимост от Сърбия и беше признато от 86 страни, сред които повечето държави членки на ЕС. Тя обаче продължава да среща противопоставяне от страна на Белград, етническите сърби в Косово и Русия.