Косово е независима държава – реакции
Косово е независима държава – реакции / снимка: Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово

Русия поиска извънредни консултации в Съвета за сигурност на ООН във връзка с едностранно обявената от Косово независимост, предаде БТА, като цитира ИТАР-ТАСС. Консултациите трябва да се състоят в централата на ООН в Ню Йорк след 13 ч местно време (18 ч по Гринуич).

Наред с това световните агенции цитират изявление на руското външно министерство, че Русия осъжда обявяването на независимост на Косово и напълно подкрепя справедливите искания на Сърбия за възстановяване на териториалната й цялост. Декларацията за независимост създава опасност от ескалация на етническото насилите и от нови конфликти на Балканите, посочи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Грузия не признава независимостта на Косово, заявиха представители на парламента и правителството на кавказката република.

Председателят на комисията за международни отношения Коте Габашвили заяви, че „Грузия не възнамерява да признае независимостта на Косово“. Той отбеляза, че в „Тбилиси никога не са говорили, че Грузия ще признае независимостта на Косово, мисля, че всички прекрасно ще разбират позицията на Грузия по този въпрос“. От своя страна, министърът по въпросите на интеграцията Темури Якобашвили, който е в Женева, каза: „Мога ясно искам да заявя, че Грузия не възнамерява да признае независимостта на Косово".

Чешкият президент Вацлав Клаус предупреди в Прага срещу "домино ефекта", който може да бъде предизвикан с провъзгласяването на независимостта на Косово. Според него този ефект рискува да се повтори и в други държави на Европа.

БТА цитира изявление на баското регионално правителство, според което обявяването на независимост на Косово е "урок, който трябва да се следва" при решаването на "конфликти с идентичността". Испания е изправена пред силни сепаратистки течения в Страната на баските и в Каталония и смята въпроса за независимостта на Косово за "отровна тема", каза неотдавна пред АФП близък до правителството източник.

Обявяването на независимостта от страна на косовския парламент е "важно развитие" за Косово. Официална декларация се очаква да бъде обявена в понеделник след срещата в Брюксел, заяви говорителят на Форин офис, цитиран от БГНЕС.

Ирландия възнамерява да признае независимостта на Косово, съобщи ирландският външен министър, цитиран от АФП. Ще препоръчам на кабинета да признаем Косово, когато дойде моментът, каза министър Дермът Ахърн.

Словакия не възнамерява за момента да признае независимостта на Косово. В декларация, цитирана от АФП, се казва, че Словакия "ще следи развоя на положението, както и позицията на международната общност. След преценка на ситуацията, тя ще вземе решение за политиката си по този въпрос", се казва в съобщението.

Словакия е сред онези европейски страни, които не подкрепят едностранната декларация за независимост на Косово, отчасти поради евентуални последици върху най-отявлените сепаратисти в нейното унгарско малцинство, отбелязва АФП.

Рим "взема под внимание" декларацията за независимост на Косово, но засега се въздържа от официални коментари. Окончателно решение ще бъде взето утре на заседанието на външните министри на страните от ЕС в Брюксел, съобщи агенция АНСА, като цитира източник от външното министерство в Рим. "Ще обявим позицията си за новосъздалата се ситуация след обявяването на независимост след като се консултираме с партньорите си на срещата в понеделник", казал източникът.

В Отава официален представител на канадското външно министерство заяви, че позицията на Канада по въпроса за независимостта на Косово "все още е на етап обсъждане", предаде ИТАР-ТАСС.

Позицията на Румъния по независимостта на Косово остава непроменена и тя е известна в международен план. Това заяви румънският министър на външните работи Адриан Чорояну за агенция Ромпрес.

Позицията на Румъния по независимостта на Косово остава непроменена и тя е известна в международен план. Това заяви румънският министър на външните работи Адриан Чорояну за агенция Ромпрес.

Декларация за последното развитие в Косово ще бъде направена в понеделник следобед, уточни Чорояну, който ще участва в съвещанието на министрите на външните работи на Европейския съюз в понеделник в Брюксел. Румънските власти досега са афиширали отказа си да признаят независимостта на Косово. Това изтъкна и президентът Траян Бъсеску пред френския президент Никола Саркози по време на посещението му в Букурещ. Премиерът Калин Търичану каза обаче, че страната му ще участва в мисията на ЕС в Косово, без да признава независимостта на населената предимно с албанци сръбска провинция.

Унгария призова Косово да гарантира правата на малцинствата на своя територия и да спазва условията на плана на ООН, предаде ДПА.

"Унгария счита за изключително важно Косово да спазва принципите и ценностите на плана на Ахтисаари, осигурявайки създаването и действието на демокрация и гарантиране правата на малцинствата", се казва в изявление на унгарския външен министър Кинга Гьонц.

Гьонц заяви, че вместо да признава Косово на двустранно равнище, Унгария призовава за обща позиция на ЕС по обявената независимост, която да допринесе за укрепване на регионалната стабилност.

Белгия ще обяви позицията си по признаването на Косово след срещата на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, се казва в декларация на белгийския министър на външните работи Карел де Гухт.

Обявяването на независимостта е един етап в дискусията, която върви от дълго време за статута на Косово. Трябва да се констатира, че статуквото изглеждаше неудържимо. Изключително важно е, че сигурността и стабилността на региона остават гарантирани. Ето защо аз приветствам призивите за толерантност към всички общности в Косово, както и към ангажимента да се прилага приоритетно планът Ахтисаари, включително всички гаранции в областта на правовата държава, на споделена администрация и на уважаване на различните езици, култури и религии, както и волята за стремеж към отношения на добросъседство в региона. Белгия отдавна се ангажира да допринася за поддържането на сигурността и стабилността в региона, се посочва в декларацията.

Президентът на Република Сръбска в Босна Райко Кузманович заяви, че провъзгласяването на независимостта на южната сръбска област Косово е недействително и предупреди за последиците на Балканите, в Европа и света, предаде АФП.

Албанците обявиха независимостта на една фалшива държава, каза Кузманович в обръщение към нацията. По думите му този акт е нищожен.

Според него твърденията на световните сили, че Косово е изолиран случай, който няма да окаже влияние върху други региони със сходни проблеми, са неверни.

"Десетки региони и области чакат случай да реализират независимостта си или други цели. Няма да има незабавно влияние, нито промяна, но със сигурност ще се открие процес с дългосрочни последици. Не само при нас, но и в много държави по света", добави той.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!