Кощуница в САЩ заради Косово
Кощуница в САЩ заради Косово / netinfo

Сръбският премиер Воислав Кощуница заминава днес за Съединените щати, където ще бъде до 13 юли, в рамките на дипломатическата инициатива за осигуряване на подкрепа за сръбското предложение за бъдещето на Косово, предаде ТАНЮГ.

Кощуница вече представи на страните-членки на Контактната група предложението на Сърбия за съществена автономия за Косово в рамките на Сърбия и за съществена автономия на сърбите в Косово, като подчерта, че става въпрос за компромисно решение в съответствие с принципите на международното право и европейските и демократичните стандарти.

Сръбският премиер посочи, че Белград е за диалог, договор и компромис, но с уточнението, че тази готовност в никакъв случай не означава Сърбия да се съгласи част от територията й да се отцепи.

Сърбия няма да приеме независимост и суверенитет на Косово под каквато и да е форма и в какъвто и да е срок, заяви Кощуница миналата седмица в Рим. Това беше отговорът му на "предложението", изпратено на Белград по неофициални дипломатически канали, като се разчита, че при определени предложени отстъпки Сърбия ще приеме ограничен суверенитет на Косово, "отложено" с три до пет години, след което да последва окончателното решение за статута на областта, съобщава ТАНЮГ.

Кощуница ще участва в работата на Съвета за сигурност на ООН.