Кощуница: ЕС застрашава суверенитета на Сърбия
Кощуница: ЕС застрашава суверенитета на Сърбия / netinfo

Премиерът на Сърбия Воислав Кощуница заяви, че решението на ЕС противоправно да изпрати мисия в Косово, за да бъде приложен планът на Марти Ахтисаари за независимо Косово, представлява сигурна заявка, че много скоро албанските сепаратисти ще провъзгласят едностранно независимост на Косово.

Кощуница каза, че с това решение ЕС директно е застрашил суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Сърбия. “Решението за противоправно изпращане на мисия означава, че ЕС заедно с албанските сепаратисти в противоречие с всички принципи на международното право създава изкуствена албанска държава на територията на Сърбия.

Поради това предложението на ЕС да подпише със Сърбия политическо споразумение, докато в същото време ЕС изпраща мисия, за да разпокъсва нашата държава, представлява измама с цел Сърбия, поставяйки своя подпис под споразумението с ЕС, всъщност да подпише съгласието си с независимостта на Косово и да стане първата държава, която индиректно е признала независимо Косово”, каза Кощуница.

“Народната Скупщина трябва веднага да се събере, преди да бъде провъзгласена едностранно независимост на Косово и съгласно конституцията и приетите резолюции да приеме необходимите решения за мисията на ЕС и споразумението, предложено от ЕС”, подчерта сръбският премиер.