Кортежът на Калфин катастрофира леко в Бремен
Кортежът на Калфин катастрофира леко в Бремен / снимка: BGNES
Има сериозни основания да се очаква, че близко-източният мирен процес може да тръгне решително напред. До този извод са стигнали външните министри на Европейския съюз по време на неформалната си среща в Бремен.

Външните министри от Европейския съюз са се обединили около позицията, че ситуацията в Близкия Изток има перспективи, каквито не имало от десетилетия. На срещата в Бремен първите дипломати от ЕС са отбелязали два важни факта – препотвърждаването на мирния план за Близкия Изток от страна на Арабската лига и положителната реакция на Израел. Изразено е било и задоволство, че чрез механизма на т.нар. „мека сила” Евросъюзът е постигнал напредък по близко-източния мирен процес.

Във втория ден от срещата си външните министри от Европейския съюз са обсъдили ядрената програма на Иран. Решено е да се продължи натискът върху Иран, за да се гарантира, че той няма да извършва никаква секретна дейност по развитието на своите ядрени технологии. Била е обсъдена и идеята ЕС да прояви още по-голяма ангажираност към въпроса за неразпространението на ядрено оръжие.

Междувременно на път за летището на Бремен, кортежът на външния министър Ивайло Калфин претърпя инцидент. Втората кола от кортежа на министъра удари тази, с която се движеше Калфин. При удара беше ранен Райко Райчев, началник на кабинета на външния министър. Райчев е със счупена ръка. Причина за инцидента е немски автомобил, който засякъл ескорта на министър Калфин.