Корсика е неделима част от Франция, отсече Валс
Корсика е неделима част от Франция, отсече Валс / снимка: БГНЕС, архив

Корсиканският език няма да получи официален статут, а корсиканците няма да могат да претендират за специален данъчен режим. Това заяви премиерът на Франция Манюел Валс, коментирайки исканията на корсиканските националисти, които победиха на местните избори в началото на декември.

"Амнистия за политическите затворници? У нас няма политически затворници", отговори Валс на едно от исканията. На друго - за особен статут за корсиканците по отношение на данъците, Валс бе категоричен, че това противоречи на принципите на републиката.

По думите на премиера, гръмките изявления на корсиканските политице няма да променят факта, че техният остров е неделима част от Франция.

"Корсика влиза в състава на Франция и се явява част от републиката и никакви речи - било на корсикански, било на френски език, няма да успеят да поставят под въпрос тази връзка", заяви премиерът. Той подчерта, че в Париж са готови на диалог с новото ръководство на Корсика, но тези дискусии ще се провеждат в строго определени рамки.

"Съществуват "червени линии", които не могат да се обсъждат", подчерта той. Националистите спечелиха историческа победа в Корсика по време на местните избори във Франция. Те изпревариха националната дясна опозиция и управляващата левица и притиснаха крайнодесните под 10%. Листата Per a Corsica („За Корсика") получи 35,50% от гласовете, изпреварвайки левите и десните, а крайнодясната партия Национален фронт спечели само 9,80% от гласовете.

Източник: БТА