/ iStock/Getty Images
Печатът в Русия коментира вчерашните масови протести в страната - първите, откакто започна коронавирусната епидемия, пише "Комерсант".

Повечето бяха виртуални, посочва вестникът, който описва флашмобове и онлайн митинги в Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород и други градове. Участниците настояваха Кремъл да обяви извънредно положение, директно да подпомага дребния бизнес и останалите без работа, както и "да пусне да работят" държаните в изолация.

В руското законодателство няма конкретни основания да се блокират подобни онлайн прояви, но тези апели "теоретично може да се приемат за екстремизъм или призиви към сваляне на действащата власт", коментира експертът Ирина Левова. Правозащитникът Алексей Глухов уточнява, че за обиди към властта или заплахи срещу авторите може да се образуват наказателни дела.

Вчера във Владикавказ, столицата на Северна Осетия, се състоя и съвсем реален протест - 1500 души излязоха на площада с искане за вдигане на карантината и връщане на работа. Президентът на руската република Вячеслав Битаров разговаря с участниците, но митингът приключи с намеса на спецполицаи и 55 души бяха задържани, добавя "Комерсант".

Русия поставя под карантина хиляди войници, участвали в репетициите за парада на Червения площад

"Четири хиляди жители на Владикавказ провалиха режима на самоизолация. Хората са убедени, че заболяването не е опасно, а властите нарочно са ги прогонили да си стоят домовете, за да не им пречат да управляват", пише "Московский комсомолец".

Митингът ще стане причина да се увеличи броят на заразените в Северна Осетия, цитира "Взгляд" опасения на Алан Тибилов, оглавяващ местния клон на федералната служба Роспотребнадзор. "Те всички стоят тук като тълпа, всички - без маски, най-вероятно има цял куп инфектирани", казва той.

Владикавказкият сценарий е специфичен и няма да се повтори в големите градове из Русия. "Кризата все още не е политическа", смята "Труд".

Политологът Алексeй Макаркин твърди, че коронавирусът само е провокирал акцията, дължаща се всъщност на ред претенции на хората към регионалната власт. А в руските големи градове "има друг дневен ред" - опозицията критикува властта заради недостатъчните мерки за спасяване на икономиката и твърде слабите карантинни рестрикции, казва той.

"Владикавказ може да запали общоруска протестна вълна, ако властта не вземе някакви своевременни мерки", предупреждава обаче аналитикът Борис Кагарлицки, цитиран в "Московский комсомолец".
БТА