/ iStock/Getty Images
Германия възнамерява да удължи ограниченията за контакти между хората до 5 юли, става ясно от документ на канцлерството. Същевременно други мерки ще бъдат разхлабени. Какво още предвижда планът, вижте в Deutsche Welle:

Това става ясно от документ на канцлерската служба, въз основа на който ще се водят преговорите с министър-председателите на отделните федерални провинции, посочва списание "Шпигел", което разполага с документа.

Дистанцията от 1,5 м остава

"От огромно значение остава спазването на дистанция от 1,5 метра", се посочва още в документа. Тази мярка трябва да бъде допълнена от "въвеждането на задължително носене на маска на определени обществени места".

Онлайн-страницата на вестник "Ди Велт" информира, че ще бъде позволено събирането на до 10 души или членовете на две семейства - това важи както в затворени помещения у дома, така и при събиранията на открито.

В Италия критикуват плановете на правителството за разхлабване на мерките срещу заразата

Опасността не е отминала

Вирусът "все още е тук и без подобни мерки би се разпространявал изключително бързо", се посочва още в документа. Доказателство за това са новоразразилите се малки регионални огнища на вируса при събирания на повече хора. Точно поради това е изключително важно "на фона на постепенното отваряне на институции, магазини и заведения да се спазват правилата за дистанция и хигиена и да се запазят в делника ни докато бъде открита ваксина или друго лекарство срещу новия коронавирус."

Германците се страхуват от фризьорските салони и след разхлабването на мерките

Официално новите мерки ще бъдат съобщени в края на тази или началото на другата седмица.
 
Deutsche Welle