Кориере дела сера: Най-после се сбъдна мечтата на Саркози
Кориере дела сера: Най-после се сбъдна мечтата на Саркози / снимкa: БГНЕС

Сред водещите теми за електронните издания на западните всекидневници е създаването на Съюза за Средиземно море /ССМ/ в Париж.

Най-после се сбъдна мечтата на Саркози, пишат италианските "Кориере дела сера" и "Стампа". Според двете издания създаването на ССМ е било засенчено от пробив в отношенията на някои враждуващи досега страни, като Ливан и Сирия, и Израел и палестинците. Първите обещаха да установят дипломатически отношения, каквито досега не са имали от обявяването на тяхната независимост. Вторите подчертаха, че никога досега не са били толкова близки до мирно споразумение и казаха, че подобна договореност ще осигури стабилност в глобален план, пишат всекидневниците.

"Кориере дела сера" коментира оказаното от Саркози внимание към гостуващия му сирийски държавен глава Башар Асад и пита дали френският президент трябваше действително да демонстрира подобно отношение. Припомня се, че подобно нещо се случи и с либийския лидер Муамар Кадафи, който обаче предпочете да бойкотира създаването на ССМ.

Италианският "Република" припомня, че в началото проектът на Саркози е бил доста по-ограничен. В ССМ е трябвало да влязат само страните с излаз на Средиземно море. Северна Европа, начело с Германия, обаче се противопостави на тази идея и така се стигна до това разширяване на ССМ, което рискува да отнеме специфичния характер на новия съюз и да направи работата му по-малко ефикасна.

Френският "Монд" нарича създаването на ССМ една достойна за похвала инициатива. Фактът, че Саркози успя да накара да седнат на маса дългогодишните противници си е сам по себе си победа, допълва изданието. "Монд" отбелязва, че трудностите, с които сега неизбежно ще се сблъска инициативата на Саркози, се подчертават от липсата на традиционната семейна снимка от учредяването на ССМ. А такива семейни снимки се правят винаги на която и да е било среща на върха.