Корейците почетоха паметта на Ким Чен-ир в края на 100-дневния траур в страната
Корейците почетоха паметта на Ким Чен-ир в края на 100-дневния траур в страната / снимка: Reuters

Огромните заслуги на Ким Чен-ир пред корейския народ бяха отбелязани от премиера на Корейската народнодемократична република (КНДР) Чхуе Йон-им, който говори на многолюден митинг на централния площад в столицата в края на стоте дни след кончината на държавния глава, предаде ИТАР-ТАСС.

Чхуе Йон-им заяви, че починалият корейски лидер превърнал КНДР в "силна във военно отношение страна", дал е важен принос за обединяването на двете части на Корейския полуостров. Освен това, по думите на премиера, Ким Чен-ир "реши блестящо въпроса с приемствеността на властта".

Митинги и събрания, посветени на Ким Чен-ир, управлявал КНДР през последните 17 години, имаше в цялата страна. Ким Чен-ир почина на 17 декември от инфаркт, предизвикан от преумора, припомня ИТАР-ТАСС.

В Северна Корея приключва 100-дневният траур, обявен след смъртта на лидера Ким Чен-ир, предаде Асошиейтед прес. Агенция КЦТА съобщи, че синът му Ким Чен-ун, който наследи лидерския пост, и висши партийни и военни ръководители са посетили мавзолея Кумсусан, където е мумията на основателя на КНДР Ким Ир-сен и където се очаква да бъде положено и балсамираното тяло на Ким Чен-ир.

Държавната телевизия започна още от ранните сутрешни часове предавания в памет на Ким Чен-ир, отбелязва БТА.

Междувременно агенция Киодо съобщи, че основният компонент на ракетата носител, с която ще бъде изведен през април спътник по случай 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен, е бил доставен на стартовата площадка в северозападната част на КНДР.

Редица страни, сред които САЩ, Япония и Южна Корея, призоваха Северна Корея да се откаже от плана си, тъй като подозират, че става дума за изпитание на ракета с голям обсег. В момента Япония проучва възможността да прехване ракетата, в случай че тяпадне на нейна територия.