/ БГНЕС
Вътрешният министър Салвини заплашва да не го допусне до брега
Твърдолинейният италиански вътрешен министър Матео Салвини заплашва с блокада италиански военноморски съд, спасил вчера 36 мигранти, бедстващи край бреговете на Либия, предаде ДПА.

Италия поиска план на ЕС срещу нова мигрантска вълна от Либия

В съобщение на флота се казва, че мигрантите, между които две жени и 8 деца, са били пресрещнати на 75 км северно от либийския бряг на малка лодка, която пропускала вода. Хората в нея не са имали спасителни жилетки. "Тъй като това е в правомощията ми, няма да предложа нито едно италианско пристанище за слизане на сушата", каза Салвини на митинг в град Пезаро, цитиран от информационната агенция Adnkronos.

Салвини, който е също вицепремиер и лидер на крайно дясната партия "Лига", заявява, че твърдата линия към миграцията е нужна за обезкуражаване на нелегалния приток на хора от Африка. През последните месеци Салвини отказа право на дебаркиране на няколко кораба на благотворителни организации и на кораб на италианската брегова охрана и стана по-отстъпчив чак след като други държави от ЕС се съгласиха да приемат някои от мигрантите.

Италия отказа да приеме 64 мигранти, спасени близо до бреговете на Либия

"Скоро ще разрешим случая", каза италианският премиер Джузепе Конте след като участва в срещата на високо равнище на общността в Сибиу.

Конте каза, че е поискал помощ от колегите си и Малта, Франция и Люксембург са предложили да приемат част от 36-те мигранти, а Германия, Испания и Португалия може също да се присъединят.
БТА