Контролират подслушването на заподозрени в тероризъм
Контролират подслушването на заподозрени в тероризъм / netinfo

Американското министерство на правосъдието обяви, че се е съгласило специален независим съдебен орган да наблюдава спорната програма на правителството за подслушване на американски граждани и чужденци на територията на САЩ, заподозрени в тероризъм.

В писмо до Конгреса министърът на правосъдието Алберто Гонсалес заяви, че президентът Джордж Буш няма да удължава действието на програмата. Преди това Буш даваше съгласието си за продължаването й на всеки 45 дни. Гонсалес посочи, че отсега нататък прилагането на програмата за подслушване ще зависи от специален съд.

Началото на оспорваната програма бе дадено малко след атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ. Тя позволяваше на Агенцията за национална сигурност да следи тайно телефонните разговори, електронните съобщения и други комуникации на лица на територията на САЩ, заподозрени в тероризъм.

След като съществуването на програмата бе разкрито в края на 2005 година от медиите, тя предизвика вълна от гневни реакции и обвинения, че противоречи на конституцията и нарушава правото на личен живот, припомнят агенциите.