/ БГНЕС
Италианският премиер отправи към Германия тържествен призив за европейска солидарност


Италианският премиер Джузепе Конте отправи тържествен призив към Германия за повече европейска солидарност, за да се преодолее "цунамито", предизвикано от пандемията на Ковид-19, която постави Италия на колене, предаде БТА.

"Ако сме един съюз, сега е моментът да го докажем", пише Конте в статия, която предстои да бъде публикуван в германския седмичник "Цайт". "Имаме нужда от стратегия за икономическо възстановяване. Всички европейски страни, без изключение, трябва да дадат своя принос", добавя италианският лидер, чиято страна е една от основателките на ЕС и една от неговите опори.

Тази "солидарност (между страните членки) трябва да се изразява в общ план, който гарантира, чрез прозрачността и твърдостта на всички участници, че няма да стигнем до съюз, в който по-богатите плащат за по-бедните", подчертава Конте.

Италия и Испания са най-тежко засегнатите от коронавируса европейски страни, като освен това те имат нестабилни обществени финанси. Те искат сериозна финансова подкрепа от ЕС, за да преодолеят здравните, икономически и социални последствия от кризата. Подкрепяни от Франция, те искат споделяне на финансовата тежест, например под формата на специални облигации, така наречените коронаоблигации. Страните от Северна Европа, водени от Германия и Нидерландия, отхвърлят идеята.

"Трябва да разгледаме подходящите инструменти за една необичайна ситуация и това да стане без предупреждения и налагане на вето още в началото", казва още Конте.
"Целта е всички заедно, ние да излезем от тази криза възможно най-бързо, по-силни и по-единни", посочва той.

"Това е една ужасна ситуация, която не съм си мислил никога, че ще преживея един ден като гражданин или като председател на министерския съвет", признава Конте.
Той сравнява пандемията с "цунами, което подобно на една война оставя икономиката в руини и хората с травми".