Конституционният съд на Италия се заема със случая Рубигейт
Конституционният съд на Италия се заема със случая Рубигейт / снимка: БГНЕС, архив

Италианският Конституционен съд започна да разглежда случая с т.нар. дело Рубигейт, по което Силвио Берлускони е обвиняем за склоняване към проституция на непълнолетна и в злоупотреба с власт, и трябва да реши дали съдът в Милано е компетентен да съди бившия италиански премиер.

Първо ще се изкажат адвокатите на двете страни и после съдебният състав ще се оттегли за обсъждане при закрити врата. Решението ще бъде обявено тази вечер или утре, заяви за Франс прес говорител на Конституционния съд.

През април миналата година Камарата на депутатите, доминирана от десницата на Берлускони, внесе жалба в Конституционния съд с аргумента, че съдът в Милано не е компетентен и делото трябва да бъде предадено на по-висша инстанция - "трибунал за министри" - колегия от магистрати, съставена за случая, която да се произнесе по случая.

През юли миналата година Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на десницата, но това решение не попречи на процеса в Милано, който тече от 6 април, отбелязва БТА. В случай, че решението на съда възложи компетентността по делото на министерския трибунал, всички доказателства, събрани от прокуратурата в Милано, включително показанията на свидетели и телефонни записи от подслушване, ще бъдат анулирани. Освен това, ако трибуналът на министрите наследи делото, депутатите трябва да дадат разрешението си Берлускони да бъде съден - малко вероятна хипотеза предвид мнозинството на десницата в горната камара, отбелязва агенцията.

Според Берлускони той не е извършил злоупотреба с власт, понеже бил убеден, че "Руби" е племенница на египетския президент Хосни Мубарак и искал да запази добрите отношения с тази страна, когато се обадил в полицията в Милано през май 2010 година, за да ходатайства да я освободят, след като била задържана за предполагаема кражба. Според обвинението той платил в няколко случая за сексуалните услуги на младата мароканка Карима ел Махруг с псевдоним Руби, от февруари до май 2010 година, докато била непълнолетна - закононарушение, което се наказва с три години затвор в Италия. И двамата отричат да са имали сексуални контакти, припомня агенцията.