Конституционният съд на Чехия разреши Лисабонския договор
Конституционният съд на Чехия разреши Лисабонския договор / снимкa: БГНЕС

Чешкият Конституционен съд постанови днес, че Лисабонският договор съответства напълно на конституцията, предадоха световните агенции.

"Лисабонският договор, в своята цялост, не влиза в противоречие с чешкия конституционен ред", заяви председателят на съда Павел Рихетски.

Това решение означава, че президентът Вацлав Клаус вече може да подпише закона за ратифициране на новия европейски договор. Подписът на Клаус е последната официална стъпка, необходима за приключване на процедурата, след като двете камари на парламента одобриха текста.

Утре Клаус заминава на четиридневно посещение в САЩ и се очаква да се върне в Прага вечерта в събота. Затова не е ясно кога ще подпише документа, предаде ДПА. 

Чехия е единствената държава от 27-членния Европейски съюз, която все още не е ратифицирала Лисабонския договор, пише БТА. След като страната получи исканата от нея отстъпка - за нея да не важи Европейската харта за основните права, в петък Вацлав Клаус даде да се разбере, че няма да поставя повече условия и ще подпише ратификационния закон.

Това означава, че Лисабонският договор, предназначен да подобри функционирането на ЕС, ще може да влезе скоро в сила, евентуално от 1 декември.