Константин Жеваго
Константин Жеваго / netinfo

Кратка биография

Константин Валентинович Жеваго е украински бизнесмен и депутат от Върховната Рада (украинския парламент). Председател на борда на директорите на “Финанси и кредит” ООД. Дружеството се занимава с предоставяне на финансови услуги за предприятия от реалния сектор на икономиката.

Състоянието му се оценява на над 3 млрд. долара. 33-годишният богаташ, наричан "първия официален украински милиардер", има интереси и във футбола - собственик е на клуба "Ворскла" (Полтава).

Роден е на 7 януари 1974 г. в Магаданска област в Сибир. През 1996 г. е завършил Киевския държавен икономически университет. По време на следването си, едва 19-годишен постъпва на ръководна длъжност във финансово-промишленото обединение "Финанси и кредит".

Управлява и Ferrexpo - най-големият в Украйна производител и износител на обогатена желязна руда "Полтавский горнообогатительный комбинат".

Контролният пакет акции на Ferrexpo са собственост на компанията The Minco Trust, в която депутатът Константин Жеваго е бенефициент. През 2002 г. е избран за депутат от Полтавска област, а в края на 2004 г. напуска фракцията на проруската партия "Регионы Украины".