Конското месо идвало от Полша?
Конското месо идвало от Полша? / снимка: Reuters, архив

Конското месо, намерено в консерви с говежди гулаш, които бяха изтеглени от продажба в Германия от веригата супермаркети Алди, идва от доставчик в Полша, твърди седмичникът „Шпигел”, като цитира европейски представители.

Консервите са произведени от германската фирма Драйщерн Консервен, която купила месото чрез посредник от полското предприятие Мипол, добавя списанието.

Германският производител признава на интернет сайта си, че следи от конско ДНК са открити в продукцията му, но подчертава, че той е само производител. Драйщерн не участва в клането и разфасоването на месото. Ние купуваме вече разфасованото месо - прясно или замразено, само при представени сертификати, уверява фирмата.

Пак според „Шпигел” друг неидентифициран доставчик в северна Полша доставил близо 20 тона месо на цена 60 000 евро на германското предприятие Фоско чрез датски посредник, пише БГНЕС.

Фоско вече бе споменато във връзка тартелини уж с говеждо месо, но съдържащи и конско, изтеглени от веригата Лидъл в Германия и Австрия.