/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ блокира продажбата на оръжия на стойност над 8 млрд. долара за Саудитска Арабия и други съюзници. Това е удар за президента Доналд Тръмп, който се очаква сега да прибегне до правото си на вето, предадоха световните агенции.


Конгресмените, много от които казаха, че са ужасени от убийството от саудитски агенти на саудитския журналист Джамал Хашоги, както и от войната в Йемен, гласуваха серия от мерки, целящи да попречат на породилата полемика продажба. Резолюциите, блокиращи продажбата, минаха през юни в Сената, контролиран от републиканците. Сега те ще отидат в Белия дом. Очаква се Тръмп да им наложи вето. Това ще бъде третото му вето в президентската му кариера. Тогава ще трябва двете камари на Конгреса да подкрепят с две трети отхвърлянето на ветото.

САЩ предлага на Тайван продажба на оръжия за над 2 млрд. долараПродажбата на оръжията беше разрешена в края на май от администрацията на Тръмп, която заобиколи Конгреса тогава с аргумента, че става дума за спешна ситуация, предизвикана от Иран.
 
БТА