Конфликтът между ООН и Сирия
Конфликтът между ООН и Сирия / netinfo

Американският посланик в ООН Джон Болтън обвини вчера Сирия, че с отказа си да приеме посредническата делегация на ООН, блокира усилията за решаване на ливанския конфликт.

Според Болтън Сирия възразила срещу присъствието на норвежеца Терие Рьод-Ларсен в състава на тричленната делегация на ООН в Близкия изток, допълва агенцията. Тя припомня категоричното изявление на генералния секретар на организацията Кофи Анан, че той, а не Сирия избира състава на мисията.

Ветото на Сирия се отнася не само до посещението на делегацията, а и до общите ни усилия да намерим международно решение, каза посланикът на САЩ Болтън. Той добави, че не вижда как ООН ще изиграе ролята си, ако важен участник в конфликта като Сирия няма желание дори да обсъди въпроса.

Рьод-Ларсен е специален пратеник на ООН, натоварен да следи за прилагане на резолюция 1559 на организацията, която предвижда изтеглянето на чуждите войски от Ливан, разоръжаването на милициите там и възстановяне властта на ливанското правителство над цялата страна.

Сирия изтегли войските си от Ливан през 2005 г. след 29-годишно военно присъствие и политическо господство над съседката си, припомня АФП.