Кондолиза Райс на историческо посещение в Либия
Кондолиза Райс на историческо посещение в Либия / снимкa: БГНЕС

В петък американският държавен секретар Кондолиза Райс ще направи историческо посещение в Либия. Според американското външно министерство тази визита е знак за новото начало в отношенията между САЩ и Джамахирията. До 7 септември Райс ще посети още Тунис, Алжир и Мароко. В интернет-сайт, използван често пъти от „Ал Кайда", бе публикуван призив за убийството на американския държавен секретар по време на обиколката й в Магреба.

Посещението на Кондолиза Райс в Либия е първото на американски държавен секретар от 55 години насам. По време на СПИН-процеса срещу българските медици, тя правеше визити в някои северно-африкански държави, но упорито заобикаляше Джамахирията. През 2006 година Либия бе извадена от списъка на САЩ на страните, които подкрепят тероризма, а последната пречка в отношенията между двете държави бе премахната преди дни със подписването на споразумението за обезщетение на жертвите от атентата над Локърби. Ето обяснението в любов, което Муамар Кадафи направи на Кондолиза Райс в ефира на катарската телевизия „Ал Джазира" на 27 март миналата година.

Лиза, Лиза...Обичам я много, възхищавам й се, гордея се с нея, защото тя е чернокожа жена от африкански произход. Поздравявам я, че се издигна до световно ниво. Всъщност, всичко предварително се определя от Вашингтон!"

За разлика от либийския лидер Муамар Кадафи, който чака с нетърпение Кондолиза Райс, за да изживее своя звезден миг, днес в интернет-сайт, използван от „Ал Кайда", американският държавен секретар бе наречена „отровен блатен плъх", а обиколката й в Магреба – „възможност да бъде убита, която идва само веднъж в живота".