Комунистите в Чили искат ексхумация на тялото на поета Неруда
Комунистите в Чили искат ексхумация на тялото на поета Неруда / снимка: БГНЕС, архив

Комунистическата партия на Чили сезира правосъдието, искайки да бъде ексхумирано тялото на поета Пабло Неруда, който умря през първите дни на диктатурата от 1973г. Искането за ексхумация е, за да се изяснят причините за смъртта му, като комунистите са убедени, че се касае за убийство, предава АФП.

Според официалната версия Нобеловият лауреат за литература от 1971г. Неруда е починал на 23 септември 1973, 12 дни след преврата срещу приятеля му Салвадор Алиенде, от усложнения на заболяване от рак на простатата.

Скорошни показания обаче поставят под съмнение тази версия, като везните се накланят в полза на теорията, че е убит от диктатурата, за да не се превърне в опозиционен водач, предава БГНЕС. Адвокатът Едуардо Контрерас твърди, че разследване вече е установило, че той е починал не от рак, а от сърдечен удар.

Съдията, който евентуално трябва да даде разрешение за ексхумация, е изслушал ключов свидетел - бившия секретар на Неруда, твърди Контрерас. Според показанията на секретаря Мануел Арая в болницата на Неруда е направена съмнителна инжекция часове преди смъртта му.

Наскоро правосъдието в Чили нареди разследване на обстоятелствата около смъртта на сваления президент социалист Алиенде. Съдебно-медицинска експертиза заключи, че става въпрос за самоубийство, а не за убийство.