Компютър праща случайни повиквателни за армията в Литва
Компютър праща случайни повиквателни за армията в Литва / Thinkstock/Getty Images

Първият от 2008 година набор за задължителна военна служба започва в понеделник в Литва. Специална компютърна програма с помощта на генератор на случайни числа ще състави списък на повиканите в армейските редици.

Списъците се съставят по местоживеене в шест региона, а за да бъде осигурена прозрачност на процеса, процедурата ще бъде наблюдавана от представители на обществеността.

В продължение на два работни дни, след като бъдат генерирани списъците, те ще бъдат публикувани и постоянно ще се обновяват на сайта на литовското министерство на отбраната.

Наборниците, които попаднат в списъците, ще получат повиквателни. В тях ще бъде посочено времето, в което те ще трябва да се явят в съответните регионални военни управления. След като бъдат уточнени анкетните данни, повиканите на служба ще преминат организирано през медицински комисии.

През тази година ще бъдат взети 3 хиляди подлежащи на военна служба между 19 и 26-годишна възраст. Част от тях са доброволци.

До 8 май са били подадени 991 заявления от желаещи да постъпят в армията. Но този процес ще бъде спрян временно докато не бъдат публикувани пълните списъци за 2015 година.

След това тези, които имат желание, но не са били посочени от компютъра, ще могат да кандидатстват отново.

Литва се отказа от задължителната военна служба през 2008 година. Армията й е професионална, но през март властите върнаха задължителните повиквателни за петгодишен период. Приемането на закона бе обяснено с променената геополитическа ситуация и необходимостта да бъдат укрепени отбранителните възможности на Литва.

Източник: БГНЕС