Комисията Бейкър- Хамилтън огласява препоръки за Ирак
Комисията Бейкър- Хамилтън огласява препоръки за Ирак / netinfo

Консултативната двупартийна комисия, която подготвя алтернативи за политиката на САЩ към Ирак, огласява препоръките си към правителството и Конгреса, предадоха осведомителните агенции.

Комисията се състои от петима републиканци и петима демократи и има двама съпредседатели - бившият държавен секретар Джеймс Бейкър, републиканец, близък приятел на семейство Буш, и бившият конгресмен демократ Лий Хамилтън.

По предварителни данни в доклада си двупартийната комисия ще посъветва Съединените щати да преминат от бойни действия към "поддържаща роля" в Ирак. Очаква се комисията да препоръча американските войски в Ирак постепенно да се оттеглят от бойни действия, да се заемат с обучение на иракските сили и да се изтеглят от Ирак през 2008 година, отбелязва АП.

Комисията освен това предлага да се свика регионална конференция, която да доведе до пряк диалог с Иран и Сирия.

Заключенията на комисията ще бъдат публикувани днес в 16 часа по Гринуич на уебстраниците на четири организации, участвали в прегледа на политиката към Ирак: Американският институт за мир, Институтът Бейкър за публична политика към университета Райс, Центърът за стратегически и международни изследвания и Центърът за проучване на президентстката институция. Също в 16 ч. по Гринуич (19 часа българско време) комисията ще представи препоръките си на пресконференция в Конгреса.

В четвъртък Бейкър, Хамилтън и други членове на комисията ще бъдат изслушани в Сенатската комисия по въоръжените сили.