Комисия на ЕП се готви да изслуша Кунева
Комисия на ЕП се готви да изслуша Кунева / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати писма до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел във връзка с предстоящото изслушване на кандидат-комисарите от България и Румъния Меглена Кунева и Леонард Орбан в парламента.

След като двамата кандидат-комисари бъдат изслушани в понеделник в съответните комисии на Европейския парламент, кандидатурите ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Това гласуване е насрочено за 12 декември в Страсбург. Одобряването или отхвърляне от Европейския парламент е от решаващо значение за тяхното назначаване в Европейската комисия, висшия изпълнителен орган на Европейския съюз.

В едно от писмата Барозу уведомява Борел, че в Европейския парламент са изпратени отговорите на общите въпроси, поставени писмено на кандидат-комисарите, и че тези отговори са предоставени в превод на всички езици в Европейския съюз, включително и на български и румънски.

Мнението на Европейския парламент е от първостепенно значение в процедурата за номириране и одобряване на двамата, затова те придадоха максимално значение на отговорите си, отбелязва председателят на Европейската комисия. Той добавя, че отговорите на специфичните въпроси, поставени към тях, ще бъдат изпратени в Европейския парламент най-късно до 23 ноември.

Общите въпроси към Меглена Кунева са 12. Кои аспекти от вашата квалификация и професионален опит, според вас, са изиграли важна роля за номирирането ви и предвид бъдещите ви функции като комисар, е един от тях.

Друг въпрос е как Меглена Кунева възприема задължението за независимост на комисарите и как смята да го прилага при изпълнението на служебните задължения.

Трети въпрос изисква отговор дали тя се занимава с дейности - финансови, лобистки и други, които са несъвместими с длъжността комисар.

Сред специфичните въпроси са какви инициативи мисли тя да предприеме като "защитник на потребителите" в Европейския съюз, какво смята да предложи във връзка с готвената от Европейската комисия нова стратегия за вътрешния пазар в ЕС и защитата на потребителите, какво е виждането й за "среден потребител", какви мерки могат да бъдат взети за защита на "уязвими" потребители, като хора с увреждания и деца.

След изслушването на Меглена Кунева в Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите на Европейския парламент на 27 ноември, което трябва да продължи три часа, Комисията ще подготви становище. На следващия ден становището

как тя се е представила, ще бъде обсъдено на така наречения Председателски съвет на Европейския парламент. В този съвет влизат председателят на Европейския

парламент и председателите на парламентарни групи. Одобреният от тях документ ще бъде гласуван в пленарна зала на 12 декември в Страсбург.