Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел
Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел / mariya-gabriel.eu
Две комисии на Европейския парламент - по култура и по промишленост, изследвания и енергетика, ще изслушат на 20 юни от 16.00 ч. българско време кандидата за еврокомисар Мария Габриел.
 
Оценката от изслушването ще бъде обявена на 21 юни. Ако бъде одобрена, Габриел трябва да получи също утвърждаване от Съвета на ЕС и така да бъде назначена от председателя на Европейската комисия. Габриел бе предложена за еврокомисар по цифровизацията.

Юнкер одобри Мария Габриел за еврокомисар, избра й ресор


Предварително евродепутатите са задали писмени въпроси към българския кандидат, с които очакват да преценят общата й компетентност, европейската й ангажираност и личната й независимост, както и нейните приоритети.
 
Коя е Мария Габриел?

Един от зададените въпроси е как ЕС може да помогне в подкрепа на висококачествено, независимо новинарско отразяване на темите, свързани с Общността, чрез използване на новите медии и новите технологии.

Външният ни министър: Мария Габриел е изключително подготвена

Вие сте натоварена с проучване на начините, по които ЕС може да допринесе за защитата на гражданите от "фалшиви новини" чрез онлайн платформи. Как възнамерявате да намерите правилния баланс, признавайки от една страна ролята на онлайн платформите в начина, по който гражданите и потребителите имат достъп до медийно и културно съдържание, а от друга страна необходимостта да осигури стабилна регулаторна рамка за тях, питат евродепутатите от комисията по култура.
БТА