Комисар на ООН разкритикува и двете страни в сирийския конфликт
Комисар на ООН разкритикува и двете страни в сирийския конфликт / снимки: Reuters, архив

Върховният комисар за правата на човека Нави Пилай днес обвини и двете страни в сирийския конфликт в нарушаване на човешки права, съобщи Ройтерс. Пилай заяви още, че в крайна сметка правосъдието ще се заеме с тях.

В своя реч пред 47-членния Съвет на ООН за правата на човека в Женева Нави Пилай многократно изтъкна, че действията на сирийското правителство може да са равносилни на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

„Използването на тежко въоръжение от страна на правителството и обстрелването на жилищни райони, доведе до голям брой цивилни жертви, превърна огромен брой цивилни в бежанци вътре и извън страната и причини опустошителна хуманитарна криза”, каза тя. „Също толкова загрижена съм и относно нарушенията от страна на антиправителствените сили, в това число убийствата, екзекуциите без съд и присъда и мъченията, както и относно увеличилото се в последно време използване на взривни устройства”, добави Пилай.

По думите й както правителствените сили, така и бунтовниците са разположили снайперисти, които стрелят по цивилни.

Нави Пилай нееднократно призова заради Сирия да бъде сезиран Международният наказателен съд. Такова действие обаче може да бъде предприето единствено от Съвета за сигурност на ООН, който е разединен относно подхода към арабската държава. Китай и Русия се противопоставят на всякакви опити вината за конфликта да се хвърли върху президента Башар ал Асад.

„Сезирането (му) ще даде на всички участници (в конфликта) в Сирия да разберат ясно, че няма да избегнат правосъдието и че ще бъдат държани отговорни за предполагаемите нарушения на международния закон за човешките права и международния хуманитарен закон”, заяви още Пилай в друга своя реч от днес по време на дискусия за Сирия, посочва БТА.

„Опозиционните сили не бива да си правят илюзии, че ще са имунизирани срещу съдебно преследване”, добави тя, призовавайки бунтовниците да коригират поведението си.

Комисар на ООН разкритикува и двете страни в сирийския конфликт
netinfo

По-рано днес АФП съобщи, позовавайки се на опозиционна група, че най- малко 20 сирийски войници са били убити в стил екзекуция от бунтовници през уикенда в големия северен град Алепо, където двете страни в конфликта водят ожесточени сражения.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че тези военни са били пленени в казарма в петък или събота. Те били отведени на друго място и били убити с вързани ръце и превръзки на очите. На видеоматериал, разпространен от базираната във Великобритания сирийска опозиционна група, се виждат труповете на избитите войници. До тях, въоръжени мъже показват знака на победата, като единият от тях извиква: „Аллах е велик!”.