Комерсант: Русия ще въведе собствена криптовалута и ще забрани всички останали
Комерсант: Русия ще въведе собствена криптовалута и ще забрани всички останали / БГНЕС, архив

Русия планира да въведе своя собствена, национална криптовалута, и да извади от обращение всички останали криптовалути, пише в. "Комерсант".

Предвижда се емитирането й да се регулира, емитентите да получават лицензи, правилата за обмен да бъдат регламентирани и анонимността на плащанията - сведена до минимум.

Това ще ликвидира риска криптовалутата да се използва в сенчести схеми, ще защити правата на добросъвестните потребители, може да поевтини финансовите трансакции, но ще затвори достъпа до водещи световни разработки, пише изданието, цитирано от Би Би Си.

"Всякакви забрани са нещо лошо и неправилно в света на международното коопериране. За различните платформи са пуснати различни криптовалути, още не е направен избор между тях", коментира идеята Александър Галицки от "Алмаз кепитъл партнърс".

"Трябва да намираме начини да приемаме различни световни разработки, за да им дадем възможност за осъществяване в Русия. А успоредно с това да градим собствена криптовалута, съвместима с наличните на световния пазар, докато светът не стигне до единна криптовалута", добавя руският бизнесмен.

Източник: БТА