Командният център на ПРО ще се намира в Германия
Командният център на ПРО ще се намира в Германия / netinfo

НАТО ще установи командния център на противоракетния си щит в базата си в Рамщайн, Германия, съобщи дипломатически източник.

"Командният център на противоракетния щит на НАТО ще се намира в базата на Алианса в Рамщайн", съобщи дипломатът, пожелал да остане анонимен. Центърът ще започне да работи след срещата на върха в Чикаго през май, допълни източникът.

Миналата година НАТО съобщи, че Испания може да приеме американски кораби с прихващачи за ракети, а радарна система за ранно предупреждение ще бъде установена в Турция. Наземни прихващачи ще бъдат разположени в Румъния през 2015 година и в Полша през 2018 година, когато се очаква да заработят с пълен капацитет.

Русия и НАТО се договориха да си сътрудничат по проекта ПРО в края на 2010 година на срещата в Лисабон, но преговорите отидоха в задънена улица заради отказа на САЩ да предоставят юридически гаранции за ненасочеността на ПРО срещу руските сили за сдържане, посочва БГНЕС.

На 23 ноември 2011 година руският президент Дмитрий Медведев огласи комплекс от военно-технически и дипломатически мерки, с които Русия да отговори на разгръщането на система ПРО в Европа.