Командир от Хамас ранен в предградие на Газа
Командир от Хамас ранен в предградие на Газа / netinfo

Ръководителят на военното крило на палестинското движение Хамас Мохамед Деиф е бил ранен при израелски въздушен удар тази нощ срещу къща в предградие на град Газа, предадоха осведомителните агенции.

Знаем, че е бил ранен, но не и колко сериозни са нараняванията му, съобщи говорителка на израелската армия, без да посочва източниците на тези сведения.

Палестински болнични източници потвърдиха пред Франс прес, че Деиф, който оглавява въоръжената палестинска групировка Бригадите "Изедин ал Касам", е бил ранен и е опериран.

От Хамас обаче отричат Мохамед Деиф да е бил раняван. "Категорично отричаме, че Дейф е бил ранен. Тези лъжливи информации целят да прикрият ционистките престъпления", заяви говорителят на въоръженото крило на Хамас Абу Обейда.

Поне шестима души бяха убити, а 24 ранени при израелската атака. Тел Авив обяви, че в обстрелваната сграда е имало командири на Хамас, които планирали нови нападения срещу еврейската държава. Израелското военно радио съобщи, че палестинският командир Ахмед Рундух, замесен в отвличането на израелския войник Гилад Шалит, също е бил в сградата.

Асошиейтед прес предаде, че при атаката е бил ранен и друг високопоставен командир на Хамас в ивицата Газа - Раад Саед, който е бил откаран на тайно място за лечение.

Деиф, който оглавява израелския списък на най-издирваните палестински екстремисти от близо десетилетие, бе мишена на няколко неуспешни израелски атаки. Тел Авив го смята за отговорен за множество самоубийствени атентати в Израел през последните десет години.

Асошиейтед прес посочва, че говорителят на военното крило на Хамас Абу Обейда е осъдил остро израелския въздушен удар, използвайки речник, употребяван само когато израелската армия е извършила покушение срещу висши ръководители на Хамас. "Ще накараме лидерите на ционисткия режим да съжаляват за това нацистко престъпление", каза той.