Колумбия екстрадира в САЩ наркобос
Колумбия екстрадира в САЩ наркобос / снимкa: БГНЕС
Колумбийският наркобос Диего Монтоя беше екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден по обвинения в трафик на наркотици, предаде Ройтерс. Монтоя, известен и като Дон Диего, бе качен на самолет за Маями, където е обявен за издирване заради редица престъпления, включително пране на пари. В Колумбия, наркобаронът е обвинен в стотици убийства.

Той бе заловен миналата година след продължително преследване. "Екстрадирането му означава краят на картела Норте дел вайе", каза пред журналисти шефът на националната полиция Оскар Наранхо. "Всички по-големи лидери на картела бяха заловени или убити", допълни той.

Но консултантът по сигурността Пабло Касас не е съгласен с извода, че с картела Норте дел вайе е свършено. Това е краят на един наркобос, но не и на организацията. Наркобароните в Колумбия се размножават като бактерии в лаборатория, заяви той. Колумбия е екстрадирала в САЩ стотици обвинени в трафик на наркотици, но въпреки това износът на кокаин от страната остава значителен - около 600 тона годишно по данни на ООН.