Колумбийски топ наркодилър заловен в Мексико
Колумбийски топ наркодилър заловен в Мексико / Sofia Photo Agency

Мексиканската полиция залови един от най-популярните наркопласьори на Колумбия, съобщи Ройтерс. Евер Вилафане Мартинес е арестуван за нелегално притежаване на оръжие. Той беше главният доставчик на кокаин за разпадналия се картел Синалоа.

Мартинес е доставял наркотици за бандата на Артуро Бертран Леива, някогашен съюзник и настоящ враг на Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, считан за най-търсеният човек в Мексико.

Бандите на двамата се конкурират за контрол над „територията“ на картела Синалоа. Мартинес е издирван и от колумбийските власти от 2001 г., когато избяга от строго охраняван затвор, припомня БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че колумбийското производство на кокаин е намаляло повече от два пъти за изминалите 6 години, обяви с гордост Оскар Наранхо, директор на националната полиция на среща на външните министри на страните от Централна Америка и Карибите, предаде АФП.

Колумбийският дял в световното производство на кокаин е спаднал от 90% до 54%, съобщи с гордост генералът. Той призна, че равнището „остава високо“, но добави, че постигнатото позволява на страната „да гледа с оптимизъм към бъдещето“. Спадът на производството се дължи на активните усилия по изкореняване на кокаиновите насаждения, като са изкоренени над 1 милион хектара, разрушаването на нарколабораториите и преследване на криминалните организации. Само в първата четвърт на 2008 г., са заловени 74 тона кокаин, с гордост докладва Наранхо на срещата за борба с наркотиците.