Колумбийски бунтовници взеха още двама заложници
Колумбийски бунтовници взеха още двама заложници / netinfo

Колумбийски бунтовници взеха за заложници швед и съпругата му колумбийка, съобщи Асошиейтед прес.

Роланд Ларсон, на 68 години, и съпругата му Диана Патрициа Пеня, на 36 години, били отвлечени от фермата им, на 350 километра северно от столицата Богота, докато плащали заплатите на наети от тях работници, съобщила посланичката на Швеция в Колумбия Лена Нордстрьом.

Източник от колумбийските части за борба с отвличанията на хора потвърдил съобщението и уточнил, че Ларсон и съпругата му са отвлечени от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

ФАРК, най-мощната бунтовническа групировка в Колумбия, наброяваща 17 хиляди души, иска властите да освободят от затвора 500 нейни членове.

Групировката в момента държи стотици заложници, в това число трима американци и бившата кандидатка за президент на Колумбия Ингрид Бетанкур, която има и френско гражданство. Сред заложниците, отвлечени от ФАРК, има поне 60 местни политици и военни. Бунтовниците ги използват в преговори за размяната им срещу арестувани членове на ФАРК. Според АП за повечето от заложниците похитителите искат откуп, за да финансират дейността си.

Десни и други нелегални въоръжени групировки също участват в бизнеса със заложници, посочва АП.

Вчера президентът на Колумбия Алваро Урибе заповяда на армията да освободи Ингрид Бетанкур с военна сила, съобщи Франс прес. Тя беше отвлечена на 23 февруари 2002 г. по време на президентската кампания в Колумбия.

Тримата американци, Марк Гонсалвес, Кийт Стансел и Томас Хоус бяха похитени на 13 февруари 2003 г., след като самолетът им беше свален от бунтовниците, по време на изпълнение на мисия срещу производството на наркотици.

Четиримата са държани в затвор, разположен в контролирана от бунтовниците зона на границата с Бразилия. Бивш заложник, цитиран от Ройтерс, разказал пред колумбийските власти, че похитителите връзвали Бетанкур с верига през нощта. Тази мярка била наложена след като тя четири пъти се опитала да избяга.