/ Thinkstock/Getty Images
Докато в Испания бикоборството претендира за помощ за оцеляване в пандемията от коронавирус, в Латинска Америка дебатът за бикоборството като културен спектакъл продължава да предизвиква противоречия.

„Бикоборството е противоречиво от самото му създаване и днес управляващите го не са склонни да изчезнат само в няколко държави, където повечето от техните граждани не ги подкрепят“, каза Алиша Агуайо, директор на PETA Latino, пред „Дойче Веле“.

Поради тази причина защитниците на животните празнуват в Колумбия, след съобщението по-рано този месец за отмяната на следващия сезон на корида в Богота. "За 2021 г. не е имало търг за културния площад „Сантамария“, с национален указ, издаден от президента Иван Дуке.

За да се предотврати и контролира разпространението на Covid-19 на националната територия, се приемат мерки като забрана на събитията от публичен или частен характер, които включват посещаемост на повече от 50 души”, обясни за „Дойче Веле“ Катерина Ернандес, директор на „Анима натуралис интернешънъл“ в Колумбия.

Петима пострадаха при пускането на биковете в Памплона

Към това решение поради световната здравна криза се добавя още една причина: Споразумение 767 от 2020 г., "което забранява нараняването и убиването на бикове в тези събития, намалява годишните събития от осем на три и налага повече данък на печалбите от жестокия спектакъл, наред с други възпиращи мерки“, обясни пред „Дойче Веле“ Андреа Падила, съветник по животните в Богота

"Въпреки че много битки са отправени от бранша, мярката е ясна и се прилага стриктно", подчерта Ернандес, припомняйки, че това е национален указ. По същия начин споразумението, насърчавано от Падила, има силно противопоставяне от страна на феновете.

„Досега са заведени поне три правни действия за опит за отхвърляне на Споразумение 767 от 2020 г., но претенциите им не са били успешни към днешна дата“, подчерта Падила, въпреки че признава, че споменатото споразумение „не забранява бикове, то ги ограничава в няколко аспекта. ”Той подчертава, че„ при тези условия е много по-малко вероятно организаторите на събитията за бикоборство да провеждат кориди в Богота”.

"Богота вече изпълнява своята част и заяви, че догодина няма да има кориди, след като преди няколко месеца наложи мерки и законови изисквания, които затрудняват тяхното изпълнение", каза Агуайо.

Кметът Густаво Петро прекрати бикоборството през 2012 г. Въпреки това „пристигането на Енрике Пенялоса в кметството даде нови свободи и предимства на бикоборския сектор“, оплака се директорът на“Анимал натуралис интернешънъл“ в Колумбия.

Столицата на Колумбия обаче не е единствената, която е предприела тази стъпка. „Същата инициатива вече е възпроизведена в Регионалното събрание на Антиокия и се надяваме, че тя ще продължи да бъде представена в останалата част на страната", каза Падила.

„Мярката вече се приема в други градове, включително Кали, а кметството съобщи, че Сезонът на бикоборството, който се провежда през месец декември, няма да се състои през 2020 г. и той ще бъде преразгледан дали е удобно да се прави през 2021 г.", добави Ернандес, който се застъпи за закон, който забранява бикоборството.

„Идеалният път би бил Конгресът да забрани трайно тези практики, но Конституционният съд настоява Конгресът да законодателства по този въпрос повече от 10 години, обясни Падила.

„Ето защо е важно да се напредне на местно ниво, като се използва териториалната автономия", добави той, припомняйки, че както Конституционният съд, така и Държавният съвет са заявили, че общинските и областните съвети могат да регулират този вид практика, за да модерират или премахнат насилието над животни".

Въпреки това, Колумбия направи крачка напред в този процес с одобрението този понеделник в Първата комисия на Камарата на представителите, на законопроект 410 от 2020 г. ", чрез който бикоборството се елиминира на цялата национална територия „.

"Засега основното предизвикателство е пленарната сесия на Камарата, която има тенденция да заема много по-консервативни позиции от Първата комисия", заяви пред „Дойче Веле“ Хосе Даниел Лопес, представител на колумбийската камара.

"Трябва да одобрим законопроекта в три разисквания. още повече, широкият марж, с който беше одобрен и многопартийният произход на получения вот, ни позволява да бъдем оптимисти “, подчерта този, който е и един от организаторите на инициативата.

По този начин колумбийският опит може да се превърне в пример за подражание за други страни в региона, където се практикува корида, като Мексико, Перу, Еквадор и Венецуела, показват данни на PETA Latino.

„Ако Колумбия успее да забрани бикоборството, това ще бъде историческо, защото нашата страна има дълбоки корени на насилствената култура от този тип дейности ”, смята Ернандес, посочвайки ключовата роля на гражданите. "Ако хората не присъстват на корида, е по-лесно да упражним политически натиск, за да ги забраним", каза той.

За Падила „опитът на Колумбия показва, че това са дългосрочни усилия и пълни с препятствия, но че има много начини да се постигне край на тези практики. “И той дава няколко примера за това: „В Мексико няма и една година, откакто Кинтана Роо стана четвъртия щат, която ги забрани, а в Испания 84% от младите хора не ги подкрепят“, каза Агуайо.

Тези и други преживявания насърчават представителя на Камарата да продължи с процеса, който най-късно „по законов срок трябва да приключи през юни 2022 г.“ Въпреки това „идеята е да го постигнем възможно най-скоро“, довери той.
БГНЕС