/ Guliver/Getty Images
Колумбийското правителство предложи голямо възнаграждение за всякаква информация, която да доведе до залавяне на извършителите на атентата срещу хеликоптера, с който пътувал президентът Иван Дуке близо до границата с Венецуела, предаде Франс прес.

Наградата възлиза на сума до 3 милиарда песос (около 795 000 долара), уточни министърът на отбраната Диего Молано във видео, заснето в северния град Кукута.

Генералният директор на полицията Хорхе Варгас заяви, че изстрелите по президентския хеликоптер са дошли от един от кварталите на града близо до летището в момента на излитането.

Хеликоптерът на колумбийския президент е бил обстрелван

Изпратеният на място екип е открил автомат Калашников АК-47, чийто сериен номер се проучва, както и пушка калибър 7,52 маркирана със знак на венецуелската армия, допълни той.

Освен Дуке, в хеликоптера пътували министърът на отбраната Диего Молано, вътрешният министър Даниел Паласиос и губернаторът на Норте де Сантандер Силвано Серано. На кадри, публикувани от президентството, се виждат множество дупки от куршуми на перката и опашката на хеликоптера. Никой не е пострадал при нападението.

Дисиденти от бившите партизани от Революционните въоръжени сили на Колумбия (Фарк) и различни въоръжени групировки се борят помежду си за приходите от наркотрафика в региона, възползвайки се от лесното преминаване през 2200-километровата граница между Колумбия и Венецуела.
БТА