Великденската трапеза тази година в Хърватия излиза между 100 и 328 евро, съобщава агенция Хина, като се позовава на изчисления на Федерацията на синдикатите в Хърватия (NHS).

Тази година „скъпата“ великденска потребителска кошница ще струва около 328 евро, средната – около 204 евро, а скромната – 100 евро, заяви днес лидерът на Федерацията на синдикатите Крешимир Север на пресконференция в Загреб.

От федерацията посочват, че ще има граждани, които няма да могат да си позволят дори най-скромната кошница.

"Само скъпата кошница отразява духа на традицията и включва това, което при нормални обстоятелства би трябвало да е достъпно за всички хора. Средната леко се отклонява от това и е компромис, а скромната осигурява скромна празнична трапеза", каза синдикалистът.

Тази година инфлацията в Хърватия е 10,6 процента, а цените на хранителните продукти са се повишили с 15,3 на сто. Миналата година цените на храните се увеличиха с близо 20 процента, отбеляза лидерът на Федерацията на синдикатите в Хърватия.

Той уточни, че потребителските кошници са изчислявани за тричленни семейства за четирите дни на великденските празници.

„Скъпата“ кошница включва най-качествената риба за Разпети петък, шунка, агнешко или телешко месо, козунак и напитки. В средната са включени шунка, по-евтина риба, младо свинско месо или месо със средно качество, а скромната кошница включва сардини като най-евтина риба, пиле, свинска плешка, евтини напитки и козунак, посочва Хина.

"За съжаление има група граждани, които няма да могат да си позволят дори скромната празнична кошница, защото трудно свързват двата края", каза Крешимир Север.

По думите му положението е особено тежко за пенсионерите, защото средната пенсия не може да покрие основните разходи за живот. Подобна е ситуацията за хората, които получават минимална работна заплата, която в Хърватия е 560 евро.

Според синдикалиста мнозинството от хората няма да могат да отпразнуват достойно Великден, като се има предвид, че над 800 000 души получават средна месечна заплата от 930 евро, а пенсионерите са над 1,2 милиона души.

Помолен да сравни цените на тазгодишните великденски кошници с миналогодишните, лидерът на Федерацията на синдикатите в Хърватия заяви, че разликите в цените са "огромни, почти несравними", и са били значителни още на миналия Великден.
София Георгиева/БТА