Колко ще нарасне населението на Китай за петилетка?
Колко ще нарасне населението на Китай за петилетка? / БГНЕС, архив

До 2020 година населението на Китай ще нарасне до 1,42 милиарда души. Прогнозата е направена в 13-тия петилетен план за социално-икономическо развитие (2016-2020 година) на управляващата комунистическа партия, представен за утвърждение на парламента в страната.

„Китай ще реформира системата на планиране на раждаемостта и ще реализира стратегията за две деца в семейство. Това ще позволи за отстраняването на половия дисбаланс и проблема със застаряването на населението", пише в петилетния план.

Край на ерата "едно семейство - едно дете" в Китай

Китай официално сложи край на десетилетната си политика за едно дете в семейство. Промените влязоха в сила в началото на годината, като семейните двойки вече ще могат да имат две деца.

Спорната политика семействата да имат само по едно дете беше въведена през 1979 година, за да се намали темпът на раждаемост и да се забави ръстът на населението.
Така бяха предотвратени около 400 милиона раждания. Двойките, които нарушаваха ограниченията, подлежаха на наказание: глоба, загуба на работа и принудителен аборт.
След като социолози и демографи изразиха притесненията си от увеличаването на социалните разходи и липсата на работна ръка, в някои китайски провинции бяха въведени облекчения.

Китай отменя политиката за едно дете, за да се бори със застаряването

Комунистическата партия в Китай започна официална промяна в политиката преди две години, позволявайки на някои двойки да имат две деца - ако някой от техните родители е единствено дете, а за семействата на село - ако първото дете е момиче.

Според официалните данни, през 2015 г. китайското население е 1,37 милиарда души.

Източник: БГНЕС