Колин Пауъл подкрепи Обама
Колин Пауъл подкрепи Обама / снимка: БГНЕС
Запасният генерал Колин Пауъл, бивш държавен секретар в администрацията на Джордж Буш, изрази подкрепа за кандидата на демократите за президент Барак Обама, предаде Ройтерс. При участие в предаване на тв канал Ен Би Си Пауъл, който е противник на войната в Ирак, каза, че подкрепя Обама, а не своя съпартиец републиканец Джон Маккейн, който е неин привърженик.

Пауъл нарече Обама човек на трансформациите, който може да бъде изключителен президент. Бившият държавен секретар заяви, че на 4 ноември смята да гласува за Обама, но не възнамерява да води кампания в полза на сенатора от Илинойс, тъй като двамата съперници навлизат в последните седмици от битката за Белия дом.

Пауъл, който заема военни и правителствени постове в продължение на 40 години, заяви, че не се стреми да си осигури работа в кабинета на Обама. "Винаги съм казвал обаче, че ако президент поиска от вас да направите нещо, вие трябва да вземете под внимание желанието му", подчерта той.

Пауъл похвали задълбочените познания и стабилността на Обама и се изказа критично за несигурността, както той каза, на Маккейн при справянето с икономическа криза. Той изрази загриженост от избора на Маккейн на Сара Пейлин като кандидат за вицепрезидент. "Тя е забележителна жена, достойна за възхищение, но не мисля, че е готова да бъде президент на САЩ".

Пред телевизия "Фокс нюз" Джон Маккейн отбеляза, че подкрепата на Пауъл за Обама не го изненадва и добави, че самият той вече има подкрепата на четирима други бивши държавни секретари и на над 200 запасни генерали, допълва БТА.