/ iStock/Getty Images
Външният министър на Куба Бруно Родригес каза, че посолството на страната му във френската столица Париж е било атакувано с коктейли "Молотов", предадоха световните агенции. Родригес упрекна американското правителство в подстрекаване към насилие.

Насилието и протестите в Куба продължават, САЩ призоваха за спокойствие

"Осъждаме терористичнатата атака с коктейли "Молотов" срещу нашето посолство в Париж. Държа правителството на САЩ за отговорно за неговата продължителна кампания срещу нашата страна, която насърчава подобно поведение и за призивите му към насилие, отправени от негова територия и останали безнаказани", се казва в туит на Родригес.

Един човек е загинал при протестите в Куба

Нападението е станало около полунощ. По посолството са били хвърлени три коктейла "Молотов". Два са ударили сградата и са подпалили пожар. Кубински дипломати са потушили пламъците, а на мястото са дошли френски полицаи и пожарникари.

По-рано този месец хиляди кубинци протестираха в родината си за свобода и против подтисничеството и недостига на продукти. Кубинци в изгнание и симпатизанти организираха протести и зад граница. САЩ пък обявиха целеви санкции за отговорните за репресиите на протестите.

Икономиката на Куба пострада сериозно от колапса на туризма през пандемията, както и от американските санкции.
БТА