Кой и с каква цел нападна чеченската столица?
Кой и с каква цел нападна чеченската столица? / БГНЕС

Севернокавказките сепаратисти разпространиха в четвъртък видеозапис, на който хора, членуващи според тях самите в групировката "Имарат Кавказ", поемат отговорността за нападението срещу град Грозни.

Властите също подкрепят версията, че групировката е замесена в случая, както разказа чеченският републикански лидер Рамзан Кадиров.

Грозни бе нападнат предната нощ. Според официалните съобщения въоръжени бойци са стреляли по полицаи и са последвали престрелки в различни райони на чеченската столица. Стрелбата продължи цяла нощ, после на сутринта и спря едва в четвъртък през деня.

По официални данни са загинали 10 служители на полицията, а други 28 са ранени.

Кадиров съобщи за деветима убити нападатели. "Специалната операция приключи, имаме трупове на девет души, по-нататък вече (силовите структури, бел. на Би Би Си) издирват други", каза той.

"Брат на Доку Умаров"

По думите на Рамзан Кадиров, чеченските власти са знаели предварително, че бунтовници замислят да нападнат града. "Получихме запис, на който говори един от братята на Доку Умаров. Знаехме, че терористите смятат да мобилизират всичките си сили и да пратят хора в Грозни", цитира негово изявление сайтът на правителството в Чечения.

Доку Умаров оглави чеченските сепаратисти през 2006 г. а от 2007 г. се представяше за емир на "Имарат Кавказ" - севернокавказка нелегална мрежа, провъзгласила за цел да създаде ислямска държава в региона.

Неведнъж обявяван за убит, той всеки път след време се показваше отново, поемайки отговорността за поредното нападение на руска територия.

До 2013 г. Доку Умаров поемаше отговорността практически за всички нашумели терористични акции от този период в Русия, включително за взривяването на пътническия влак "Невски експрес" през есента на 2009 г., атентатите в московското метро през пролетта на 2010-а и експлозията на летище "Домодедово" през януари 2011 г.

На 18 март сайтът на чеченските сепаратисти Kavkazcenter.com официално призна Умаров за мъртъв. Сепаратистът Али Али Абу-Мухамад се провъзгласи за негов приемник начело на организацията "Имарат Кавказ".

На видеозапис от същия сайт, качен на 4 декември, мъж, заснет в тъмните часове от денонощието, заявява, че Грозни е бил нападнат от членове на "Имарат Кавказ", положили клетва (баят) пред Абу-Мухамад.

Нова тактика

Както разказа пред Би Би Си Грегорий Шведов - главен редактор на мрежовото издание "Кавказки възел", нищо чудно атаката да е дело на бойци от "Имарат Кавказ". През последните месеци не се чу за някакви големи терористични атаки, но групировката според него не е спирала да действа. "В Чечения, дори само в тази република, се случват доста събития, за които не съобщават централните медии, но чийто инициатор явно е тази или друга терористична организация", заяви той.

Отдавна не е имало толкова мащабни атаки, посочи Шведов. При все това "Имарат Кавказ" вече има нов лидер "и те може би минават към друга тактика, както показват събитията от тази нощ", добави той.

Запитахме го възможно ли е бунтовниците нарочно да са избрали ден, в който Кадиров със сигурност да отсъства от Грозни поради ангажименти в Москва - Путин огласи в четвъртък годишното си послание към Съвета на федерацията. Шведов отвърна, че допуска и този вариант, защото бандитите често се съобразяват с календара.

По думите му впрочем не е изключено да са организирали нападението по повод 20-ата годишнина от началото на първата чеченска война.

Неясни цели

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че по негови данни нападението е било насрочено първо за 12 декември, но изтеглено за по-ранна дата по неизвестни причини. Силовите структури бяха подготвени за него, увери той.

Но според правозащитника Сергей Бабинец - очевидец на нападението, ако са искали да си пробият път към града, бунтовниците са постигнали целта си.

"Искали са да проникнат в градския център и доколкото схванах, са успели доста лесно. Колко бяха, не знам, но битки имаше на няколко места в града, тъй че със сигурност не са били шестима (по данни към този момент, б. р.), а повече. Не знам със сигурност, но повече", разказа той пред Би Би Си.

Експертът по съвременен Северен Кавказ Александър Книш, професор в Мичиганския университет, каза пред Би Би Си, че твърдението на бандитите от видеозаписа, че са искали да отмъстят за оскърбени мюсюлмански жени, едва ли посочва същинската им цел.

"Скритата причина за нападението според мен може да е стремежът на по-скоро "виртуалния" днес "Имарат Кавказ", действащ в момента - не твърде успешно - само в съседен Дагестан и Ингушетия, да напомни за себе си. Може би с надеждата за финансова или морална подкрепа от чужбина", обясни той. Малцина експерти подкрепят мнението, че организаторите на атаката са били свързани с ислямистки движения от други държави.

Интерфакс цитира анонимен експерт на тайните служби, според когото става дума за ответна акция, след като в Близкия изток бе убит един от командирите на групировката "Ислямска държава". В момента обаче държавната граница е под особено силна охрана, уверява заместник-главният редактор на сайта Agentura.ru Ирина Бороган. По думите й, Федералната служба за сигурност разполага с данни за някои жители на Кавказ, заминали да воюват в Сирия, и полага усилия "да филтрира" пристигащите в региона. "Според мен едва ли са били хора, дошли отдругаде. Най-вероятно (в Грозни) са действали местни жители, макар и калени в сирийските битки", твърди тя.

Източник: БТА